ERP çözümleri kurumlara ne gibi faydalar sağlıyor?
- 7719 Gösterim
Kurumların stratejik disiplin ve yönetim aracı olan Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemleri, işletmelerin sinir sistemi haline geliyor. Tüm iç ve dış ticari işlemler, ERP ile yönetiliyor. Türkiye’de de büyük ilgi gören ERP çözümlerinde, Türk yazılımcılar başarılı ERP çözümleriyle pazarda önemli bir rol oynuyor. Model Business Solutions, ERP konusundaki geniş bilgi birikimi ve güçlü sektörel deneyimi ile, kurumsal yazılım pazarında ülkemizin haklı gururu olmayı hak ediyor. Model Business Solutions Genel Müdürü Atila Zeybek ile ERP uygulamaları ve deneyimleri üzerine konuştuk.
ERP çözümleri kurumlara ne gibi faydalar sağlıyor?
ERP çözümlerinin faydaları çokboyutlu. Doğru yönetmenin ve planlamanın yanında, sipariş, ürün, ürün grubu, yönetim birimi bazında gerçekleşen maliyetlerin, gelir-gider kalemlerinin pivot analizleri sonucunda alınan doğru kararlar sayesinde, giderlerde azalma ve gelirlerde artış sağlanıyor. Tekrarlı ve kişilere bağlı işlemler ortadan kalkıyor, ortaya çıkan kurumsal hafıza sayesinde günlük işlemlerin takibi problem olmaktan çıkıyor ve personel kaynağı daha verimli kullanılıyor. Verileri elde etme ve raporlama zorlukları aşıldığından, yetkili yönetici, zamanının önemli bir bölümünü kontrol, analiz ve karar verme yönünde kullanabilir hale geliyor.
ERP çözümlerini uygularken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Öncelikle ERP almak isteyen firma, ERP’ye ihtiyacını test etmelidir. Bunun için bir kontrol listesi kullanmalarını öneriyoruz. Bu listede, hızlı ve kontrol edilemeyen büyüme, kurumun gerçek finansal performansının bilinememesi, bilinmeyen ya da yanlış işçi maliyetleri gibi pek çok madde bulunuyor. Bir ERP proje seçim ekibi oluşturmak ve bu ekibin bünyesinde kurumun işleyişine hakim üyeler bulundurmak gerekiyor. Ayrıca, kurum içindeki tüm kaynakların analiz edilmesi de çok önemli. Anahtar teslimi ve sabit lisans bedeline ilave olacak uyarlama bedeli arasından, tercih edilen teklif tipi seçilmeli. Mevcut donanım ve işletim sistemi altyapısının durumu gözden geçirilmeli. ERP projesinin işletme var oldukça devam edecek bir proje olduğu unutulmamalı ve projeye verilen önem doğrultusunda bir bütçe ayrılmalıdır. Daha fikir aşamasından başlayarak, ERP projesi ile ilgili kurumiçi iletişime büyük önem verilmeli. Seçim aşamasında uzun listeye alınan tedarikçiler, gerekli fonksiyon kriterlerine göre elendikten sonra kısa liste 2-3 firmaya düşürülmeli, bu firmalardan demo talep edilmeli ve yerinde kullanıcı ziyaretleri yapılmalı. Seçim sonrasında, proje ekibinde yer alması gereken birim yöneticileri, projeye nitelikli zaman ayırmalı ve periyodik toplantılarda alınan kararların uygulanmasını sağlamalıdırlar.
Ekonomik dalgalanma dönemlerinde ERP’nin kurumlara faydası ne yönde olabilir?
Gelirlerin azaldığı, kâr marjlarının düştüğü dönemlerde, maliyetlerin doğru takibi ve stratejik analizler ile doğru kararların alınması daha da önem kazanıyor. Bu da ERP sistemi ile mümkün. İş süreçlerinin takibinde ERP kullanan kurumlar, kurum içindeki finansal bilgilerin entegrasyonu; müşteri siparişlerinin alınışından, üretim ve teslimine kadarki sürecin entegrasyonu sayesinde satış, satınalma, üretim ve sevkıyat departmanlarının koordinasyonu; imalat süreçlerinin standartlaştırılması ve hızlandırılması; atıl stok miktarının azaltılması, böylece maliyetlerin azaltılması; insan kaynakları bilgilerinin standartlaştırılması; iş süreçlerinde iyileşme gibi onlarca avantaja kavuşuyor.